Läs lady Dahmers blogg

jag har sagt det förr och jag säger det igen. LÄS Lady Dahmers blogg!

har kopierat ett inlägg här, men ni kan läsa så mkt mer på http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/index.html
Könsrollerna kommer med klara förväntningar och de som inte klarar av att uppfylla dessa bestraffas

Vad kan hända om man uppfostrar barn till flickor och pojkar, undrar folk ibland, och redan i frågan så hör man ju hur galet det låter. Fostra till pojke eller flicka. Alltså inget man föds till utan något man blir och visst är det så till stor del. För kvinnor innebär det att avlägsna det som egentligen är biologiskt och skapa sig en artificiell "kvinnlighet" som är så stark att det ses som ett aktivt ställningstagande (och manligt) att inte foga sig efter den. "Varför vill du se ut som en man?" får jag ofta höra som en reaktion på min medfödda, högst naturliga kvinnokropp. Är det inte helt galet egentligen? Kvinnlighet liksom manlighet skapas och formas och det är däri problemet ligger.

Varför är det farligt med könsroller, undras det och svaret är självklart: Könsrollerna kommer med klara förväntningar och tuffa krav och de som inte klarar av eller vill uppfylla dessa bestraffas. Stereotyper tillåter bara en begränsad möjlighet, beroende på vad du har hängandes mellan benen. Om du är en flicka så förväntas du se ut på samt ha specifika egenskaper. Du förväntas ha vissa intressen och en viss typ av personlighet och vice versa för pojkar. Vi förväntas vara motsatser. Nyckel och nyckelhål. Svart och vit. Yin och Yang. Och det lämnar väldigt lite rum för individualitet eller utforskande över gränserna oavsett hur tillåtande din omgivning är. Det spelar tyvärr ingen roll om mamma och pappa hejjar på; "du kan, du får!" när övriga samhället hejjar på högre med ett motsatt och mer hotfullt budskap: "var så här, annars....".

De flesta, oavsett hur öppensinniga de är, upplever att det är en skillnad mellan pojkar och flickor och ja, det kanske det är, men problemet är inte i vilka skillnader som möjligtvis existerar utan i hur vi bemöter dem och resonerar utifrån dem. (nu talar jag om biologiska, för de sociala blir ju starkare ju äldre vi blir) Tror vi att det är en skillnad så kommer vi agera utifrån det. Antingen genom att kompensera men tyvärr oftare genom att resignera; "pojkar ÄR ju si och flickor ÄR ju så" och så används det som en ursäkt för att fortsätta köna istället för att se det som en möjlighet att kompensera och utveckla. För om det nu ÄR så att pojkar är lite bråkigare och våldsammare, borde vi inte då lägga lite extra krut på att motarbeta det då?

Barn fattar snabbt. Om vi kan träna hundar att hitta bomber, förstå då vilken kapacitet som ligger i människan. Barn lär sig tidigt vilka roller som gäller. De lär sig av sina föräldrar och familj, av vänner och bekanta, av lärare och främlingar, av skolkamrater. De lär sig av vår kultur, TV, böcker, musik, leksaker, lekar, tidningar och annan media. De socialiseras helt enkelt och i takt med att de växer upp så adopterar de beteenden som belönas, genom kärlek, positiv uppmärksamhet, bekräftelse. De lär sig att undvika eller dölja beteenden som bestraffas, t.ex genom skambeläggande, skuld, hån, retande, negativt kommenterande osv. Ofta är detta väldigt subtilt, t.ex genom röstlägen, kroppsspråk, blickar. De lär sig genom att iaktta, genom sina egna erfarenheter men också genom andras. Vid treårsåldern har de flesta stenhård koll på vad som gäller, vilka kläder de får ha, vilka leksaker de får leka med, vilka egenskaper de ska ha och eftersträva. Tre år. Fatta.


Utflykt!

Cornelia har varit sjuk i några dagar nu, men idag var hon kry så imorn är det dagis som gäller.
Hon är ju uttråkad och driver mig till vansinne, därför så packade jag fika och tog med unge och hundar på utflykt ner till vår lilla badplats.
Det blev varm choklad och limpmackor, obligatoriskt på utflykt ;)

Först går vi över den stora lägdan, än så länge går det att gå där då det fortfarande är fruset under gräset :)Sen var vi tvungna att klättra över första trädet...

Och det gick ju som en dans det! För vissa iaf... ;)


sen kom det en massa nerblåsta träd! Gud i himlen vad jag förbannade naturen...
men vi tog oss fram till slut, efter en hel strapats och rejäl omväg för mig som inte är så spänstig ;)Tyvärr hade inte isen och snön smält bort, så det vart inget gräva i sanden...


Vi hörde gässen som är på väg tillbaka efter vintern.


Sen fikade vi, mysigt värre! Hungriga hundar hade vi runt fötterna, de fick lite ost att mumsa på.
Vi såg 2 fåglar som dök efter fisk i vattnet åxå, intressant!
Efter vi fikat så begav vi oss hemåt, helt slut var vi när vi kom hem igen. Mitt bäcken for illa av den färden, men det var det värt.


bebismagen denna vecka:Och 2 bilder på Cornelius från i helgen då det var så varmt och skönt ute :)Kul att få inviga nya jeansjackan, toppnöjd unge!bättre och bättre dag för dag :)

Jo, nu känns det bättre iaf.
pengarna från försäkringskassan kom efter att jag ringde och frågade vad som händer eftersom inga pengar kommit... fick höra att det var minsann andra som väntade på sina pengar åxå!
Men till slut kom de iaf och det blev mer än jag trodde så det känns jättebra.
Alla räkningarna betalda samt att vi har pengar över till mat och att vi kan tex åka och bada med kotten.

Vill bara tala om hur otroligt tacksamma vi är över att ha så underbara föräldrar som ställer upp på sina fattiga barn när det kniper, utan er hade det gått åt helvete <3

Nu känns det som att vi är på rätt väg iaf, hoppas hinna räta upp det här innan bebis kommer och jag får dålig inkomst iom mammapengen.


Storen har iaf fått ett nytt hem, i Sörberge där han gått på bete för 2 sommrar sedan. Han går på lösdrift där med och än så länge verkar det funka bra.
Hoppas han får stanna där nu!


Den här veckan har jag tagit semester då mitt bäcken har sagt upp sig med omedelbar verkan tror jag... Har haft så ont att jag inte kan gå och inte vända mig i sängen utan att nästan dö av smärta.
Så jobbade i måndags och sen bestämde vi att jag tar ut lite semester och ser om det blir bättre.
Idag känns det bättre, men har fortfarande ont.
Cornelia får åka på dagis eftersom jag inte kan aktivera henne som hon behöver när jag är i det här skicket.
Men hon är nöjd med det :)


Håller på att kolla efter det sista som behövs till bebis åxå, har lagt bud på en sjal på tradera som jag hoppas på att få.
Lite bebisbyxor har jag vunnit, upptäckte att det bara fanns 3 par i kartongen efter Cornelia så det var ju tvunget att inskaffas :)
En babyvakt har jag åxå under bevakning på tradera, bra att slippa betala fullpris, man sparar en hel del genom att handla på tradera!

Vi fick ett skötbord av Bennys föräldrar, ett vägghängt, men naturligtvis fick det inte plats i badrummet :(
Så det fick vi lämna tillbaka, funderar på en annan lösning nu som nog blir bra.

En hårdlift till vagnen har åxå beställts, kommer i slutet av april. Den var dyr, 1295 kostade den! Vi har betalt handpenning så det är 1000 kvar att betala när den kommer.

Spjälsäng med madrass har vi fått åxå av Bennys föräldrar, har handlat täcke, kudde och spjälskydd så det är klart.
Så nu är det bara blöjor och sånt som är kvar inför bebis ankomst, tror att vi har allt vi behöver annars :)Nu ska jag ta och färga håret, ser ut som en jag vet inte vad!
Bjuder på lite bilder som avslutning, Malin fotade dem när vi var där och lekte sist.
http://blogg.amelia.se/majamelon = bloggen som Malla har
Och så lite bilder på magen kanske?

V. 27


V. 30


V.31
RSS 2.0